2. 1. 2023

Chceme pokračovat v tradici výroby Lomnických sucharů

Přes 200 let známou pochoutku, Lomnické suchary, čeká období renesance. Nové moderní prostory pro výrobu, nový obal i název. Tradice ale zůstává. V rozhovoru s Markem Heřmanským, jednatelem společnosti SVITAP, která přebírá od nového roku výrobu, vám představujeme eLeSka. Moderní suchary vyráběné dle původních receptur.

Majitelé eLeSka - Lukáš Heřmanský a Marek Heřmanský

V druhé polovině roku 2022 postupně došlo k převzetí produkce tradiční regionální pochoutky – Lomnických sucharů. Co bylo vůbec prvním impulsem pro Vaše rozhodnutí?   

První myšlenka na znovuobnovení sucharů k nám přišla před několika lety. Ochrannou známku zrestituoval potomek původních majitelů, pan Kodejška. Začali jsme s ním tedy jednat o možném převzetí výroby. V loňském roce jsme se finálně domluvili a dokončili všechny potřebné kroky, výrobu plánujeme spustit v nových prostorách počátkem roku 2023. 

Celá výroba se přesouvá do nové provozovny. Kde bude umístěna?  

Z původních prostor kousek od náměstí se výroba přesune do nové provozovny v budově bývalého Technolenu u nádraží v Lomnici nad Popelkou. Využili jsme dosud prázdné prostory ve 2. patře, kde jsme tedy nejprve museli udělat pár stavebních úprav. Nyní instalujeme nové technologie, které výrobu zefektivní. I když bude část prací zautomatizovaná, podíl ruční práce bude mít stále zásadní význam. Spuštění výroby plánujeme na leden 2023. 

Suchary mají více jak 200letou tradici. Chcete v ní tedy pokračovat?  

Určitě, bez minulosti není budoucnosti. Pan Kodejška u nás bude nadále působit jako garant kvality a mentor. Předal nám totiž svůj největší klenot – ručně psaný receptář vytvořený jeho předky, který obsahuje více jak 40 dalších, dávno zapomenutých receptů. Ten pro nás bude studnicí vědomostí a inspirace. Budeme se snažit o to, abychom rozvíjeli know-how pana Kodejšky a stali se jediným synonymem pro lomnické suchary. Věřím, že máme na čem stavět. 

Jak byste Lomnické suchary v pár větách popsal?  

Moje první zkušenost s nimi je někdy z doby raného jinošství. No a přiznám se, že na poprvé nic moc… Taková zvláštní kombinace – tvrdé křupavé těsto s ořechy obalené v cukru. Záhy jsem jim ale, sám nevím proč, úplně propadl. Řekl bych, že v nich je snad nějaká magická síla, která vás nutí vzít si ještě a ještě. 😊  

Spolu s dalším rozvojem značky jste přistoupili i ke změně designu obalu. Proč?  

Důvodem je fakt, že chceme zaujmout různé věkové kategorie zákazníků. Nyní si suchary kupují především senioři, kteří si je ještě pamatují z dob svého dětství. Tenkrát byly suchary u nás hodně populární. Nyní chceme oslovit i mladší generace, které již nemají k sucharům sentimentální vztah, ale chápou je jako chutnou potravinu k dobrému vínu, vychlazenému pivu, nebo do batohu na túru. I proto jsme přistoupili k celkovému redesignu značky a nové varianty sucharů už budou prodávány pod značkou eLeSka. Název vychází ze zkratky LS – Lomnické suchary. Tím se nám myslím podařilo vhodně spojit tradici a nové trendy.  

Jaké jsou aktuální řady produktů a chystají se nějaké novinky?  

Stávající produkty se dají rozdělit do tří skupin – sladké, slané a klasické bez příchutě. Tyto druhy chceme zachovat i do budoucna a měly by k nim přibývat další populární příchutě. Zaměřit se chceme především na slané suchary, ve kterých vidíme větší potenciál.  

Kde budou suchary k dostání? Chcete regionální produkt rozšířit i za hranice?  

V současném prodeji vidíme největší rezervy, protože byl víceméně omezený spíše na region. Zatím se prodávaly spíše v místních obchodech, infocentrech. Máme v plánu oslovit známé obchodní řetězce a velkoobchodníky, už nyní budou k dostání třeba v prodejnách JIP a COOP. Náš záměr je stát se regionálním produktem s celorepublikovou prodejní sítí. Budeme určitě přemýšlet i nad expanzí do zahraničí, protože některé varianty sucharů jsou potravinou využívanou i ve zdravotnictví při různých šetřících dietách. Díky své trvanlivosti se k nim dá přistupovat i jako ke strategické potravině, takže určitě budeme hledat i další cesty prodeje.   

Lomnické suchary jsou chráněny evropskou ochrannou známkou – chráněné zeměpisné označení. Chcete pro ně získat i další certifikace a ocenění?  

Nyní je příliš brzy nad tímto přemýšlet, ale určitě chceme maximálně podpořit jedinečnost produktu – dlouhá trvanlivost, bez dochucovadel, lehká stravitelnost, vhodné pro specifické diety. A rozhodně chceme zdůrazňovat region původu.  

Kde vidíte značku za pět, deset let? 

Za pět let bychom byli rádi, aby byly suchary dostupné po celém Česku a zákazníci je vnímali jako pochoutku, po které rádi sáhnou při různých příležitostech. A myslím si, že za takových deset let by tomu tak mohlo být i jinde ve světě.  

Další články z naší pece

Návštěva hejtmana

V doprovodu starosty Lomnice nad Popelkou nás v rámci hejtmanského dne navštívil Martin Půta, hejtman Libereckého kraje. Po krátkém představení společnosti SVITAP se hovor stočil k…
Dárkové balení ilustrace

Originální dárková balení

Blíží se Vánoce a řada firem řeší, čím by obdarovala své zaměstnance a obchodní partnery. Dobré jídlo a pití je sázka na jistotu, proto…
ELESKA na JFF2023

ELESKA se představí na letních festivalech

Léto se blíží a s nimi řada akcí pod širým nebem. I ELESKA se chystají vyrazit za svými fanoušky 😉 Volba padla na dvě…
chevron-down