2. 1. 2023

Chceme pokračovat v tradici výroby Lomnických sucharů

Přes 200 let známou pochoutku, Lomnické suchary, čeká období renesance. Nové moderní prostory pro výrobu, nový obal i název. Tradice ale zůstává. V rozhovoru s Markem Heřmanským, jednatelem společnosti SVITAP, která přebírá od nového roku výrobu, vám představujeme eLeSka. Moderní suchary vyráběné dle původních receptur.

Nový majitelé Lomnických sucharů

V druhé polovině roku 2022 postupně došlo k převzetí produkce tradiční regionální pochoutky – Lomnických sucharů. Co bylo vůbec prvním impulsem pro Vaše rozhodnutí?   

První myšlenka na znovuobnovení sucharů k nám přišla před několika lety. Ochrannou známku zrestituoval potomek původních majitelů, pan Kodejška. Začali jsme s ním tedy jednat o možném převzetí výroby. V loňském roce jsme se finálně domluvili a dokončili všechny potřebné kroky, výrobu plánujeme spustit v nových prostorách počátkem roku 2023. 

Celá výroba se přesouvá do nové provozovny. Kde bude umístěna?  

Z původních prostor kousek od náměstí se výroba přesune do nové provozovny v budově bývalého Technolenu u nádraží v Lomnici nad Popelkou. Využili jsme dosud prázdné prostory ve 2. patře, kde jsme tedy nejprve museli udělat pár stavebních úprav. Nyní instalujeme nové technologie, které výrobu zefektivní. I když bude část prací zautomatizovaná, podíl ruční práce bude mít stále zásadní význam. Spuštění výroby plánujeme na leden 2023. 

Suchary mají více jak 200letou tradici. Chcete v ní tedy pokračovat?  

Určitě, bez minulosti není budoucnosti. Pan Kodejška u nás bude nadále působit jako garant kvality a mentor. Předal nám totiž svůj největší klenot – ručně psaný receptář vytvořený jeho předky, který obsahuje více jak 40 dalších, dávno zapomenutých receptů. Ten pro nás bude studnicí vědomostí a inspirace. Budeme se snažit o to, abychom rozvíjeli know-how pana Kodejšky a stali se jediným synonymem pro lomnické suchary. Věřím, že máme na čem stavět. 

Jak byste Lomnické suchary v pár větách popsal?  

Moje první zkušenost s nimi je někdy z doby raného jinošství. No a přiznám se, že na poprvé nic moc… Taková zvláštní kombinace – tvrdé křupavé těsto s ořechy obalené v cukru. Záhy jsem jim ale, sám nevím proč, úplně propadl. Řekl bych, že v nich je snad nějaká magická síla, která vás nutí vzít si ještě a ještě. 😊  

Spolu s dalším rozvojem značky jste přistoupili i ke změně designu obalu. Proč?  

Důvodem je fakt, že chceme zaujmout různé věkové kategorie zákazníků. Nyní si suchary kupují především senioři, kteří si je ještě pamatují z dob svého dětství. Tenkrát byly suchary u nás hodně populární. Nyní chceme oslovit i mladší generace, které již nemají k sucharům sentimentální vztah, ale chápou je jako chutnou potravinu k dobrému vínu, vychlazenému pivu, nebo do batohu na túru. I proto jsme přistoupili k celkovému redesignu značky a nové varianty sucharů už budou prodávány pod značkou eLeSka. Název vychází ze zkratky LS – Lomnické suchary. Tím se nám myslím podařilo vhodně spojit tradici a nové trendy.  

Jaké jsou aktuální řady produktů a chystají se nějaké novinky?  

Stávající produkty se dají rozdělit do tří skupin – sladké, slané a klasické bez příchutě. Tyto druhy chceme zachovat i do budoucna a měly by k nim přibývat další populární příchutě. Zaměřit se chceme především na slané suchary, ve kterých vidíme větší potenciál.  

Kde budou suchary k dostání? Chcete regionální produkt rozšířit i za hranice?  

V současném prodeji vidíme největší rezervy, protože byl víceméně omezený spíše na region. Zatím se prodávaly spíše v místních obchodech, infocentrech. Máme v plánu oslovit známé obchodní řetězce a velkoobchodníky, už nyní budou k dostání třeba v prodejnách LIDL a JIP. Náš záměr je stát se regionálním produktem s celorepublikovou prodejní sítí. Budeme určitě přemýšlet i nad expanzí do zahraničí, protože některé varianty sucharů jsou potravinou využívanou i ve zdravotnictví při různých šetřících dietách. Díky své trvanlivosti se k nim dá přistupovat i jako ke strategické potravině, takže určitě budeme hledat i další cesty prodeje.   

Lomnické suchary jsou chráněny evropskou ochrannou známkou – chráněné zeměpisné označení. Chcete pro ně získat i další certifikace a ocenění?  

Nyní je příliš brzy nad tímto přemýšlet, ale určitě chceme maximálně podpořit jedinečnost produktu – dlouhá trvanlivost, bez dochucovadel, lehká stravitelnost, vhodné pro specifické diety. A rozhodně chceme zdůrazňovat region původu.  

Kde vidíte značku za pět, deset let? 

Za pět let bychom byli rádi, aby byly suchary dostupné po celém Česku a zákazníci je vnímali jako pochoutku, po které rádi sáhnou při různých příležitostech. A myslím si, že za takových deset let by tomu tak mohlo být i jinde ve světě.  

Další články z naší pece

Chráněné zeměpisné označení EU

Za jedinečnost Lomnických sucharů ručí Evropská unie

Lomnické suchary, které jsou oblíbenou lahůdkou mlsných jazýčků po více než dvě století, jsou od roku 2007 držiteli ochranné známky Evropské unie - takzvaného…
Nový majitelé Lomnických sucharů

Chceme pokračovat v tradici výroby Lomnických sucharů

Přes 200 let známou pochoutku, Lomnické suchary, čeká období renesance. Nové moderní prostory pro výrobu, nový obal i název. Tradice ale zůstává. V rozhovoru…
Redesign Lomnických sucharů

Oblíbená chuť zůstává, obal se mění 

Vezměte kteréhokoli velkého muže našeho národa, téměř každý vyšel z chudého pytle. Stejně tomu bylo i s naším pradědem Michalem Jínou, zakladatelem českého sucharářského…
chevron-down