Oblíbená chuť zůstává, obal se mění
Vezměte kteréhokoli velkého muže našeho národa, téměř každý vyšel z chudého pytle. Stejně tomu bylo i s naším pradědem Michalem Jínou, zakladatelem českého sucharářského průmyslu.
Tak představuje zakladatele prvního sladkého sucharu, který vznikl v Lomnici léta páně 1810, dobový propagační leták. Za své zlaté éry se v Lomnici v Podkrkonoší vyrábělo na dvacet druhů sucharů v několika továrnách. A stejně jako dnes, i tehdy byla klíčová propagace. V Městském muzeu nalézáme nespočet plakátů, novinových článků a katalogů, reklamy na vývěsních štítech, původní obalové materiály a dózy.
Uplynulo více než 200 let a suchary se v Lomnici vyrábějí stále. Nejžádanější zůstávají sladké suchary s příchutí mandlí, lískových oříšků a arašíd, které jsou zároveň od roku 2007 chráněny evropskou ochrannou známkou Chráněné zeměpisné označení. V průběhu času se přidaly suchary dietní, využívané zejména ve zdravotnictví jako součást zdravé stravy.
Po pečlivém zvážení a řadě jednání s panem Kodejškou, výrobcem Lomnických sucharů, se majitelé SVITAPu rozhodli převzít výrobnu pana Kodejšky a v pečení Lomnických sucharů pokračovat.
Oni sami mají k Lomnici osobní vztah a myšlenka na vlastní výrobu sucharů se u nich zrodila už před lety (více v rozhovoru s Markem Heřmanským).
Nezapomínáme na dlouholetou tradici pečení sucharů v Lomnici, vedle toho musíme zohledňovat i nové trendy, které určují, zda se výrobek na trhu uchytí a může dále růst. I z tohoto důvodu jsme se rozhodli pro redesign značky Lomnických sucharů a ke spolupráci přizvali kreativní agenturu Fifty Fifty z Hradce Králové (https://www.fifty-50.cz/).
Nová grafika vychází z původního loga a zkratky „LS“, které jsme začali pracovně říkat „eLeSka“. Název se tak ujal, že jsme takto pojmenovali i novou řadu nejen slaných sucharů, které chceme nabízet v nových oblíbených příchutích a limitovaných edicích. eLeSka mají od ledna 2023 také nový web a nemůžeme zapomínat ani na uživatele sociálních sítí. Tam jsou naše suchary naprostou novinkou. Tak nás sledujte a dejte LIKE.